Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik.......

Wellicht ben je bekend met de drie-eenheid: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik. Sommige bedrijven gebruiken dit principe niet of slechts als good-to-have zonder het op te nemen als integraal onderdeel van de HR-strategie. Terwijl het juist een pré is als medewerkers op regelmatige basis tijd en ruimte krijgen voor reflectie. We helpen je met een aantal vragen op weg.

#1: Wie ben ik?

Heb jij het geluk dat je ergens werkt waar je helemaal op je plek zit en waar je talenten volkomen worden benut? Maar wat als het tegendeel gebeurt? Dan is het duidelijk niet de baan voor jou. Of nu de eerste situatie is, of iets er tussenin, zorg in ieder geval dat je energie krijgt van je baan. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Sta om te beginnen eens stil bij jouw unieke superpower. Komt dit in je huidige baan goed tot zijn recht? En wat zijn je zwakke punten? Vind je het lastig om dit voor jezelf te bepalen vraag dan een aantal mensen in je omgeving om dit voor jou te omschrijven. Met die input heb je snel inzichtelijk wat je talenten zijn.

#2: Wat wil ik?

Om te bepalen wat je wilt, zou je er eerst achter moeten komen wat jou gelukkig maakt. Kijk goed naar binnen en focus op wat je écht wilt (en juist niet op wat je niet wilt). Probeer te achterhalen wat jou energie oplevert en wat je energie kost. Wat wil je veranderen en waar ben je al tevreden over? Besef trouwens dat het gras bij de buren niet altijd groener is, soms kan een nieuw project binnen je bestaande baan al voor een wereld van verschil zorgen.

#3: Wat kan ik?

Waar ben je goed in en wat drijft je? Een 360 graden feedback kan hierbij helpen omdat dit in kaart brengt wat je nog verder kunt ontwikkelen. Besteed geen aandacht aan de ontwikkelpunten waar je toch al geen energie van krijgt. Laat deze punten bewust onbenut. Ontwikkelen kan wel maar zal onevenredig veel energie kosten. Je kunt beter je energie stoppen in de ontwikkeling van je natuurlijk potentieel. Wat dat betreft ben je nooit uitgeleerd.

Het Waarden & Drijfverenprofiel is een mooi vertrekpunt om te reflecteren, gesprekken vorm en diepgang te geven. Lees hier meer over Waarden & Drijfveren.